Regnet trummar mot mitt vara

Du var mer som en glimt av det som inte är, än en reflektion. Kan man säga.
Du var mer som en glimt av det som inte är, än en reflektion. Kan man säga.
Sommaren kommer smygande som en tusenfoting, eller kattunge. Regnet trummar mot mina sinnen som en gärdsmyg till höger om en sten någon för jättelänge sedan planterade där i syfte att hålla en grind på plats. Grinden är sedan länge försvunnen. Den är numera del av ickevarat kanske man kan säga. Den finns såklart kvar, på ett mer icke substantiellt sätt. Dess atomer driver runt i universum som förvirrade valenselektroner eller ett improviserat solo på gura till tonerna av 'take five'. 

Men om man nu måste specificera när det vände. Om man nödvändigt tvingas redogöra för den där ödesdigra natten då allt föll samman, då kanske man ska ta det från den där eftermiddagen i Örkelljunga. Det var under en av åttiotalets mer regniga höstar om jag minns rätt. Du satt, vill jag minnas, närmast fönstret mot gatan. Din skönhet bar sådan att hade det varit möjligt att hålla kvar ögonblickets skärpa hade man varit fullständigt galen om man inte gjort det. Här ska sannerligen infogas att det kanske är bäst som sker, vissa gånger. Just där och då skrev mina känslor en helt annan berättelse, vilket jag tror du förstår, käre läsare.

Sirenerna tjuter på gatan utanför. Din cigarett gör luften blå. Gauloises grep efter ditt vemod. Jag kysste varat. Ett stänk av den där österrikiska ångesten svepte in oss i sin medvaro. Mitsein. Du plockade upp din lilla spegel, och ett rubinrött läppstift av franskt märke. Jag älskade att se dig anlägga din fasad. 
-Ska vi gå till galleriet senare? Det fanns en typ av värme, igenkännandets trygghet, över orden. Jag vet ju inte med hundraprocentig säkerhet, men nog tyckte jag mig höra ett melankoliskt skimmer över orden.
-Det låter bra. Då kan vi höra om den där utställningen i höst. Jag kände hur luften omedelbart tjocknade och hur känslorna började dra i säkerhetsanordningarna. Dina rörelser antog en plötslig ryckighet.
-Näe, nu får du faktiskt sluta. Vad har du egentligen fått för obehaglig uppfattning om mig, om oss, va?

Dina snabba och mycket exakta rörelser då du lyfte din kopp och hällde kaffet över mig fick mig att tänka på hur man kan fånga ett ögonblick i en tämligen begränsad tanke. Jag vet inte. Jag kommer ihåg hur din kappa svepte i vinden då du flöt över rummet i vrede, öppnade dörren och med ett -idiot lämnade mitt liv för den omedelbara framtiden i alla fall. 

Jag tror det var där och då jag insåg att det hade passerat sitt bäst före datum. Vårt förhållande.

Se där. Existentialism med en massa hål som läsaren själv får fylla ut. Fylla med sina egna upplevelser. Vad fick Errol att så totalt missa melankolin i Janines famlande efter något att hålla i? När skulle det ha fungerat att be om ursäkt? Expediten på caféet, i vilken mån kan hon sägas vara del i dramat? Ett drama som, oss emellan, skulle komma att sluta med en tappad violin i ett trapphus på Bergmansgatan, och en skrämd kattunge på sju månader. I vilken mån?